Думата бакпулвер има немски произход - от Backpulver, което в превод означава „прах за печене“ . Този бял прах е вид набухвател, който има способността да увеличава обема на тестото.
Набухването е в резултат на химична реакция, при която се отделя въглероден диоксид, вследствие на реакция между основна сол (сода) и киселинна сол (лимонена киселина). Бакпулверът се използва за приготвянето на пухкави печива като пити, погачи, кексове, сладкиши, мъфини и други.
За разлика от маята, при която набухването се получава като резултат от ферментацията на живи микроорганизми, при бакпулвера се разчита на химична реакция.
Основните съставки са сода за хляб и лимонена киселина в съотношение 2:1. Понякога като в добавка може да се съдържа нишесте.
Заместването на бакпулвера в домашни условия е елементарно. За целта са необходимо единствено сода бикарбонат и лимонена киселина или лимонтузу.
В чаша или купичка се смесват една чаена лъжичка сода бикарбонат с две чаени лъжички киселина.
Сместа се разбърква до еднородност и се използва веднага..Ако приготвеният бакпулвер не се използва, може да се съхрани, като се прибави царевично нишесте. То ще поеме влагата от въздуха и ще предотврати химическата реакция.
Коментари