Чай Иван (теснолистна върбовка) е тревиста билка, която може да достигне височина от 0.5 до 1.8 метра. За направата на чай Иван се събират само най-младите листенца и стъбла на билката. Този чай е богат на витамин С, биофлавоноиди, микроелементи и не съдържа кофеин.
Може да се използва при стомашно-чревен дисбаланс, невроза, затлъстяване, климакс, простатит, безсъние, задух, кашлица, бронхит, мигрена, цистит, за детоксикация на организма и други.
Иван чай също се използва в традиционната медицина локално като почистващо успокояващо, антисептично и лечебно средство за лечение на леки изгаряния, кожни обриви, язви и инфекции, както и за лечение на възпаления на ухото, носа и гърлото (гаргари).
Чаят се приготвя, като 2 супени лъжици от билката се киснат 10 минути в 500 милилитра гореща вода. След което чаят се прецежда и се пие на три пъти през деня преди хранене. Може да се консумира и студен, като за целта се съхранява в хладилник не повече от 5 дни.
Какво доставя на тялото ни Иван чай?
Иван чай (Epilobium angustifolium) е натурален природен продукт, който е източник на:
- витамини от група В;
- пет пъти повече витамин С, отколкото се съдържа в лимоните;
- микроелементи: манган, бор, мед, молибден, никел, желязо, титан, литий, калий, калций, магнезий, натрий и др.
Коментари