Готварската сметана е един от най–широко използваните в кулинарията продукти. Този лесен и достъпен продукт дава възможност дори и на начинаещите готвачи да изненадат приятно семейството си със сметанова торта, сметанов крем или някой ароматен сметанов сос за печено телешко месо на фурна.
Въпреки че е широко достъпна, защото лесно може да бъде намерена в търговската мрежа, все пак не бива да забравяме, че това е млечен (или растителен) продукт и като такъв има точно определен срок на годност и специфични условия, при които трябва да се съхранява.
Традиционно готварската сметана трябва да се съхранява в хладилници или хладилни витрини, в които се поддържа постоянна температура между 2 и 4 градуса по Целзий.
Това изискване е в сила дори когато готварската сметана е в неотваряна тетрапак опаковка. След отварянето ѝ трябва да проверите консистенцията и вкуса на сметаната, защото дори най-малкото нарушение на целостта на опаковката може да стане причина за разваляне на сметаната.
Готварската сметана има приятен неутрален млечен вкус и течна консистенция. Тя не трябва да нагарча, да е на бучки или да е прекалено гъста.
След отваряне може да съхранявате сметаната няколко дни в хладилник, но не е препоръчително този период да надвишава 5-6 дни.
Коментари