Силиконът в днешно време има много приложения в кухнята и е търсен. Силиконовите прибори за печене и готвене са изработени от синтетичен каучук и са доста устойчиви на топлина.
Най-голямото предимство на силиконовите тави и форми в сравнение с пластмасовите прибори за готвене е, че силиконът има ниска реакция към топлината при печене, ако не е изложен на температура над 204 °C.
Силиконът ще се огъва, когато е горещ, но няма да се стопи, докато не бъде изложен на температура около 260 градуса по Целзий т.е. това е неговата точка на топене.
Разтопеният силикон е изключително опасен в домакинството. Ако случайно прегреете силиконовата си форма за печене до степен, че губи форма, работете с нея много внимателно. Този горещ гумен продукт може да бъде лепкав и да се залепи към кожата и дрехите ви. Най-добре изхвърлете силиконовия съд.
Когато е нагорещен, силиконът е труден за преместване, така че, ако сте свикнали да обръщате изделията си по средата на процеса на печене, не забравяйте да поставите под тях хартия за печене или нещо подобно.
Ако следвате конкретните градуси за печене със силиконови форми, може да приготвите перфектния кекс, сладък тарт или любимите на всички вкъщи домашни кексчета.
Коментари