Шоколадът за моделиране е хранителен продукт и е едно от основните изделия в сладкарството. Той се произвежда основно от ферментирали, изпечени и смлени какаови зърна.
Шоколадът за моделиране се състои от какаови зърна и какаови масла, но се добавя и пудра захар, от чието количество зависи качеството на шоколада. Колкото повече е добавената пудра захар, толкова по-ниско качество е шоколадът.
Като световен стандарт на добавянето на захар към шоколада се приема, че максималното количество добавена пудра захар към какаото не трябва да бъде в по-голямо съотношение от 50/50.
Като краен резултат от смесването на какаото и захарта се получава гъста шоколадова паста, подходяща за моделиране, както и оцветяване с хранителни и сладкарски бои.
Всъщност правенето на шоколад за моделиране в домашни условия е учудващо елементарно, лесно и бързо. Всичко, от което имате нужда, за да си приготвите този сладкарски продукт, е шоколад на кубчета и царевичен сироп. За 100 грама шоколад ще ви бъдат необходими 2 ч.л. царевичен сироп, който може да си набавите от по-големите вериги хранителни супермаркети.
Първата стъпка е да разтопите шоколада. За целта най-удачният и сигурен начин е чрез водна баня. Начупете шоколада на малки кубчета и бавно го разтопете на водна баня.
След това в отделен съд изсипете царевичния сироп и към него добавете 2 или 3 с.л. от разтопения шоколад.
Разбъркайте добре и получената смес прибавете към останалото количество шоколад. Бъркайте бавно до пълното хомогенизиране на сместа, след което я оставете за една нощ да престои в хладилника.
След пълното охлаждане се получава разкошен шоколад за моделиране.
Коментари