Черният дроб обикновено се счита за вкусен и крехък, когато се приготвя правилно.
Има няколко начина, за да постигнете този ефект.
1. Черният дроб може да стане много по-крехък, ако го мариновате преди готвене. Използвайте киселините като лимонов сок, оцет или вино. Те разграждат протеините в черния дроб и го правят по-крехък. За най-добър ефект оставете черния дроб да се маринова за 30-60 минути преди готвене;
2. Потапянето на черния дроб в мляко за няколко часа преди готвене също помага да стане по-крехък и да се премахнат някои от неприятните вкусове. Млякото съдържа ензими и млечна киселина, които помагат за омекотяването на черния дроб;
3. Черният дроб може лесно да се превърне в жилав, ако се готви твърде дълго. Най-добре е да се готви на висока температура за кратко време. Това предотвратява изсушаването му и го запазва крехък.
Пържете дроб или печете в продължение на 2-3 минути на всяка страна в зависимост от дебелината, докато външната част е добре запечатана, но вътрешността остава сочна;
4. Използването на мазнина (като масло или зехтин) при пържене или печене на черния дроб помага да го запази сочен и крехък.
Вижте също защо да накисвате дроба преди готвене, както и как се вари правилно черен дроб.
Коментари