Обикновено шаранът е с големи и твърди люспи и при почистването му изпитваме трудност. Ето как да си спестим тези трудности:
Люспите могат да се почистят по няколко начина, но един от тях е вместо да стържем с нож да премахнем цялата ципа, върху която са люспите на рибата. Това може да стане по следния начин:
1. За да се справим бързо, ни трябва малък остър нож
2. Започва се опашката към главата.
3. В областта на корема правим прорез като прокарваме ножът под тънката ципа, на която са люспите. Внимаваме да не засегнем самото месо на рибата.
4.Необходимо е самата риба да се постави на дъска, на която предварително сте поставили хартия за устойчивост.
5. Същия прорез правим по дължината и откъм гръбнака на рибата. По същият начин започваме прореза при корема - от опашката към главата.
6. И последната стъпка е същият прорез да се направи и при опашката, хоризонтално.
Получава се тънка ципа, от люспи, която може да се отстрани с ръце.
Люспите на рибата се чистят много лесно, ако тя предварително се потопи за кратко в съд с вряла вода или като се остави да престои в оцет.
Ако имате почистен шаран, не се колебайте да си приготвите:
- шаран чорба;
- или вкусен паниран шаран;
Коментари