Шоколадът намира широко приложение в сладкарството, но за да може да се вложи в различни вкусни десерти, той трябва да се разтопи – това са двата най-важни моменти в подготовката му. За да използвате шоколад в изработката на торти и сладкиши, трябва да подберете висококачествен такъв.
За да го разтопите, първото което трябва да направите, е да го нарежете на по-малки парчета. Ако е под формата на капки или по-малки форми, можете да го използвате направо. Задължително разтопяването се извършва на водна баня – сложете по-малък съд в голям съд, в който предварително е налята вода.
Сложете на котлона и загрейте, но внимавайте да не попадна от водата в шоколада, защото той ще се пресече. Водата и не бива завира, най-добре е температурата ѝ да е умерена. Полученият разтопен шоколад може да се използва за заливане на торти, пълнежи и др.
Най-често срещаното обработване на шоколада е неговото темпериране. За тази цел ви трябва кувертюр, който може да бъде тъмен, бял или млечен. Тъмният се използва за украси, белият и млечният за кремове, пълнежи и глазури. Най-лесният начин да го темперирате, е като използвате парченца шоколад.
Сложете 2/3 от кувертюра в подходящ съд, загрейте и разтопете бавно на водна баня. На 2-3 пъти добавете оставащия кувертюр и разбъркайте докато се получи еднородна смес. Ако е необходимо добавете няколко парченца шоколад.
Ако вече имате шоколад под ръка, не забравяйте да опитате някои от нашите шоколадови изкушения, а именно:
- шоколадови мъфини;
- или шоколадов кекс;
Коментари