Манатарката има ли двойник?

Манатарката има ли двойник?

Манатарката има не един, а няколко двойника. Първият двойник е дяволската гъба. Плодовото ѝ месо е много твърдо, а когато се разчупи става синьо. При продължителен престой, след като е откъсната гъбата, месото става черно. Гъбата е много силно отровна, а симптомите на отравяне се появяват много бързо след консумация.

Следващият двойник е красивата манатарка. Среща се в широколистни гори. Този двойник не е отровен, но не става за ядене, защото има много горчив вкус.

Следващият двойник на манатарката е огнената манатарка. Кожицата на шапката ѝ варира от тъмнокафяв до тъмносиво-кафяв и кафеникаво жълт цвят. Това е неядлива гъба, която в комбинация с алкохол може да причини отравяния.

Последният двойник е червеностъблената манатарка. Кожицата ѝ е с кафяво-червен цвят, а при пипане е много мека - като кадифе. Този двойник е ядлив.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
Огнена манатарка консумирам без проблем. Много вкусна гъба. Ако я ядеш на обяд може да пропуснеш вечерята. Дяволска гъба / отровен двойник на манатарката / няма в България. Някой хора ядат Дяволската гъба след като я изварят и изхвърлят водата - така съм чел някъде.
0
1