Как се прави суха мая?

Как се прави суха мая?

Ако искате да се радвате на трапезата си на пухкав хляб с хрупкава коричка или ароматни кифлички с любимата ви плънка, трябва да запретнете ръкави и да си ги приготвите сами. Те обаче биха били невъзможни без употребата на мая при замесването на тестото за тях.

Маята е онази важна съставка, която кара хлябът да бухва, прави питката мека като памук и кара кифличките направо да се топят в устата ви. Тя съдържа милиони малки активни клетки, които се активизират от захарта и топлата вода при замесването на тестото.

В процеса на месене малките клетки маята се размножават, отделя се въглероден диоксид и това кара тестото да бухва. У нас домакините масово предпочитат да използват жива мая, пресована на кубчета, но тя си има и своите недостатъци.

Затова все повече домакини предпочитат да държат в чекмеджетата си пакетчета суха мая. Остава обаче въпросът от как се прави суха мая.

Сухата мая се прави в промишлени условия, тя се получава при екструдиране на обикновена пресована жива мая. В процеса се получават малки гранулки, които след това се изсушават и опаковат.

В някои видове суха мая в процеса на екструдиране се добавят и други компоненти, като антиоксиданти, емулгатори и аскорбинова киселина.

Сухата мая, наричана още инстантна или разтворима, е разработена в край на 60-те години на миналия век. Поради своята висока активност, дълъг срок на годност, лесното съхрание и сравнително висока активност, която може да се запази за доста дълъг период от време сухата мая е най-предпочитаният заместител на живата мая.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати