Сливите помагат ли при запек?

Сливите помагат ли при запек?

Запекът е един от бичовете на съвремието. От затруднения при изхождането страдат все повече хора, като обикновено това се дължи на неправилно хранене, нарушен диетичен режим, както и прием на храни, бедни на влакнини.

Важно е да отбележим, че под запек не се разбира нередовното изхождане, а втвърдяването на изпражненията, което води до трудности при освобождаването на червата. Според специалисти почти всички хора получават констипация около 2-3 пъти на 6 месеца, но ако това е по-често, трябва задължително да се вземат мерки.

Преди да посегнете обаче към лаксативите, които се предлагат в аптеката, ви предлагаме да опитате да се преборите със запека с помощта на добре узрели сини сливи.

Сините сливи имат свойството да прочистват храносмилателния тракт, което обуславя включването им в различни диетични режими и диети за отслабване. За омекотяване на изпражненията и улеснявана и регулиране на изхождането сините сливи е препоръчително да се приемат ход формата на ошав.

Сливите се заливат със студена вода, кипват се и се варят на тих огън около 20 минути, след което получената отвара се приема цял ден вместо вода.

Изключително успешна комбинация за лечение на запек се получава, когато смесите сини сливи с мед. 200 грама плодове се обезкостяват, нарязват се на ситно и се смесват с малко мед. Получената смес се използва за закуска.

Може да опитате да преборите запека и с комбинацията сини сливи и кисело мляко. Благотворното действие на сините сливи върху стомашно-чревния тракт се допълва допълнително от ценните пробиотици и бактерии, които се съдържат в киселото мляко. По този начин храносмилателният тракт не само се прочиства и отпушва, но и детоксикира.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
вода и сливи = компот супер здравословно е
0
0