Как да съхраним червеното цвекло през зимата?

Как да съхраним червеното цвекло през зимата?

Червеното цвекло е истинска бомба с витамини, но в края на есента възниква резонният въпрос - как и къде да го съхраняваме през студените зимни месеци. След трайното понижаване на температурите, което настъпва към края на октомври, началото на ноември, цвеклото трябва непременно да се извади от земята.

След това листата му трябва да се от режат на височина около 1 см над челото и да се изтръска излишната пръст. За съхранение стават само здрави глави цвекло, които нямат механични повреди и не са поливани и торени в дните преди изваждане.

В пръста се прави плитък ровник, в който главите цвекло се нареждат с челата навън. Кореноплодните подреждат на пирамиди с височина около 40-50 сми и се покриват поне с 10-15 см почвена покривка.

С понижаването на температурите до точката на замръзване върху тях се поставя слама, а след това още 20-25 см почва, докато покривката стане с дебелина около 40 см. Така червеното цвекло може да бъде съхранявано от края на октомври до края на март, като при това запази всичките си вкусови качества.

Може да приберете червеното цвекло и в изба, като отново го наредите на пирамида, като оставите кореноплодните с челата навън. Между редовете засипете по малко умерено влажен пясък и почва.

В случай, че не разполагате с дворно място или просторно мазе, където да приложите написаното дотук, единственият ви шанс да съхраните червеното цвекло за по-дълго е да го консервирате. Може да приготвите Конфитюр от червено цвекло или Консервирано червено цвекло в буркани.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати