Gotvach.bg»Съвети»Как се прави ябълков пектин?

Как се прави ябълков пектин?

MarianeMariane
Джедай
254955
Как се прави ябълков пектин?
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.

Пектинът представлява част от растителните тъкани на почти всички плодове, както и на някои зеленчуци. Смята се, че с негова помощ тялото се освобождава по-бързо от токсините, което води до здравословно отслабване и пречистване на организма. Затова и диетите с ябълки, които са доста богати на пектин, са толкова популярни.

У нас пектин може да се закупи от аптеки и магазини за хранителни добавки под формата на прах, но по-сръчните домакини могат да си го приготвят и вкъщи. Ако и вие сте от онези хора, които се питат как се прави ябълков пектин, значи сте попаднали на точното място.

На първо място ви трябват ябълки. За предпочитане е ябълките да бъдат от домашна ферма, а не вносни, защото последните се третират с различни химикали, с цел консервирането им. След като вече сте се сдобили с домашните ябълки, трябва да ги измиете добре, за ти подсушите и да ги почистите. От плодовете се отстранява кората, семената и дръжките, след което се нарязват на парчета.

Нарязаните ябълки се слагат в тенджера с дебело дъно, заливат се с вода - 120 мл на 1 кг ябълки и се кипват. След това се варят на тих огън около 25 минути при непрекъснато разбъркване. Свалят се и се оставят да се охладят.

Получената отвара се прецежда през сито или тензух, а полученият сок се слага в широко тава. Именно в сока се съдържа ябълковият пектин, но все още в течно състояние. Затова фурната се настройва на 80-100 градуса и сокът се слага вътре за 5-6 часа или докато се изпари водата. На дъното на тавата ще остане ситен кафяв праг, който е именно пектин. Пектинът се прехвърля в херметически буркани и може да се съхранява до 1 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен