Винаги е за предпочитане да готвите леко безсолно, защото не е проблем на ястието да се добави сол по всяко време. Големият проблем е как да бъде обезсолено ястие, което по невнимание сме пресолили.
Обезсоляването може да стане по няколко начина, така че да се не наруши вкуса на ястието.
Най-лесно е към гозбата да се добавят продукти, за които е известно, че поемат много сол. Така ако сте пресолили боба можете просто да обелите 2-3 по-големи картофа, а ги оставите да поврат с него цели.
След десетина минути отново опитайте, за да се уверите, че вкусът е наред и отстранете омекналите картофи.
Друг вариант е да добавите към тенджерата с пресолен боб една добре препечена филийка хляб.
Изберете си единия от двата начина, който ви допада повече, но в никакъв случай не консумирайте пресолено ястие. Прекомерното количество сол може да доведе до повишаване на кръвното налягане, отоци по тялото, проблеми със зрението и бъбреците.
Коментари