Един път загорих доматения сос за паста, но вместо да го изхвърля, добавих малко захар и балсамов оцет. Получи се с леко карамелизиран вкус, който всички у дома харесаха – истински неочакван успех!
Една вечер с приятели сложих двойно повече сол в бешамела, но спасението дойде от допълнителна порция мляко и малко индийско орехче. Никой дори не разбра за гафа!
Всеки, който обича да готви, поне веднъж е попадал в кулинарна беда – пресолил е или е прегорил соса си. За щастие, има начини да спасим ситуацията и да избегнем изхвърлянето на храната. Ето няколко трика, които ще ви помогнат.
Как да оправим пресолен сос

- Разреждане с течност – Добавете малко вода, бульон, мляко или сметана, за да намалите концентрацията на солта. Опитайте за да сте сигурни в добрия ефект. Ако има нужда от корекции, разредете още малко до получаване на съвършен вкус;
- Добавяне на нишесте – Картофено пюре, натрошен варен картоф или дори малко ориз, сварен отделно, могат да поемат част от солта. След като прибавите съставките към гозбата е добре да продължите още няколко минути с термичната обработка. Това ще даде възможност на солта да се усвои от новата съставка и да се регулира до желания вкус;
- Киселинен баланс – Лъжица лимонов сок, оцет или дори доматен сос могат да неутрализират осолеността. Това е стар трик известен от времето на нашите прабаби, майсторки в домашно приготвените ястия;
- Захар или мед – Малко сладост може да балансира вкуса, но бъдете внимателни да не стане прекалено сладък. Ако предприемете тази стъпка за регулиране е добре много прецизно да добавяте малки количества и да опитвате преди да добавите нова доза подсладител;
- Добавяне на допълнителни съставки – Ако е възможно, увеличете количеството на останалите съставки, за да намалите осолеността на соса. Със сигурност е добре да се добавят допълнителни съставки от вече добавените.
Как да оправим прегорен сос

- Прехвърляне в нов съд – Веднага щом усетите, че нещо загаря, преместете соса в чист съд, без да загребвате загорялото.
- Добавяне на свежи съставки – Често малко допълнителни билки, домати или мляко могат да прикрият загорялата нотка.
- Филтриране и прецеждане – Ако сосът е леко прегорял, опитайте да го прецедите през фина цедка, за да отстраните загорелите частици.
- Малко захар или сода бикарбонат – Леко подслаждане или щипка сода може да помогнат за неутрализирането на горчивината.
- Пушен ефект – Ако загорелият вкус не е прекалено силен, вместо да го прикривате, може да го използвате в своя полза, като подчертаете пушените нотки със съставки като червен пипер или бекон.
Балкански трикове за спасяване на сосове

Балканската кухня е пълна с хитрини за спасяване на готварски грешки. В България, например, ако сосът е твърде солен, често добавят кисело мляко или сварен картоф, за да неутрализират вкуса.
В Сърбия предпочитат да добавят допълнително доматен сос или леко сладък пипер, за да балансират солеността.
В Гърция използват капка узо или лимонов сок, за да коригират вкусовете, а в Турция често добавят мед или кисело мляко, за да омекотят прекомерната осоленост.
Що се отнася до загорелите сосове, много домакини от Балканите прецеждат соса и добавят малко масло или зехтин, за да изгладят вкуса. Някои дори използват тънко парче хляб, за да абсорбират горчивите нотки.
Не се отчайвайте, ако нещо се обърка в кухнята – често малко творчество може да спаси ситуацията! Споделете вашите трикове за поправяне на готварски грешки в коментарите!
Вижте още три спасения на пресолената храна, както и още съвети как се оправя пресолена манджа
Коментари