Сокът от компот се желира изключително лесно и дори начинаещите кулинари няма да се затруднят да го направят, а резултатът е впечатляващ. Желирането на компот е бърз и лесен начин да направите ефектен десерт за неочаквани гости.
Трябват ви 1-2 компота по избор и 1-2 пакетчета желатин. Първо трябва да подготвите желатина. Следвайте инскрукциите, написани на пакетчето. Ако не е написано друго, изсипете желатина в чаша и добавете 3-4 с.л. от сока на компота.
След 5-6 минути, когато сместа набъбне, я разтворете на водна баня или за секунди в микровълновата. Отделете плодовете на компота, изсипете желатина при сока от компота. Стандартно 1 пакетче от 10 г желатин може да желира около 500 мл сок.
Разбъркайте и налейте в подходящи съдове. Приберете в хладилник за 15-20 минути, след което аранжирайте плодовете и оставете още поне 40 минути в хладилник, за да стегне добре. Обърнете върху подходяща чиния, аранжирайте с листа свежа мента и поднесете на гостите си. Това е нашата изпитана рецепта за Желиран компот.
Коментари