Как да съхраняваме манатарки?

Как да съхраняваме манатарки?

Често може да чуете да наричат манатарката царица на гъбите. Безспорно ароматната гъба е сред най-търсените и харесвани и у нас, защото имат неповторим аромат, който отлично се съчетава с различни видове меса. Освен това манатарките имат бяло месо, което лесно се подава на кулинарна обработка, която позволява на гурманите да се наслаждават на панирани манатарки, гъбени супи с манатарки и др.

В края на пролетта, през първите летни дни, когато типичните напоителни пролетни дъждове вече са отминали и почвата е добре напоена, е времето за бране на манатарки. Тогава ароматните гъби се намират в изобилие и човек лесно може да се запази с тях. Но тогава възниква и въпросът как да съхраняваме манатарки. Подобно на останалите видове гъби и манатарките трябва да се съхраняват в хладилник след обирането им и преди да попаднат в тенджерата.

Но какви начини има за съхранение на манатарките за по-дълъг период от време? Въпреки че по правила замразяването е най-естественият и здравословен начин за запазването им има и редица противници на този метод, които твърдят, че в гъбите се съдържат редица бактерии и паразити, които при недобро измиване и затваряне на буркани могат да причинят натравяния.

Затова се препоръчва преди същинското замразяване манатарките да се нарежат на парчета и да се сотират или бланшират за няколко минути. И в двата случая манатарките трябва да бъдат изстудени максимално бързо, за да се прекрати процесът на кулинарна обработка и едва след това да бъдат сложени във фризер.

Друг начин да запазите за по-дълго време вкуса на манатарките и да ги консервирате в солен разтвор или да ги нарежете на тънки филийки и да ги изсушите. Сушенето на манатарки може да се осъществи, като се оставят на сухо и проветриво място. Друг вариант е да изсушите манатарките за няколко часа на слаба фурна.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати