Манатарките са едни от най-полезните диворастящи гъби и са с изключително много полезни свойства, които се запазват и при замразяване за около 6-12 месеца.
За да замразим манатарките е необходимо преди това да почистим много добре гъбите. За целта се измиват много добре под течаща хладка вода и се нарязват в желаната от нас форма.
И се поставят в няколко пакета. Това е препоръчително - да се поставят толкова гъби, достатъчни за едно сготвяне. Така изпълняваме едни от най-важните стъпки за замразява на манатарки - да се замразяват постепенно на малки количества.
По желание преди замразяване можете да бланширате манатарките. За целта трябва да ги измиете много добре и да ги бланширате, като ги пуснете във вряща вода за около 5 минути задължително без добавена сол.
След това се слага в пакети и се замразява.
При размразяване на тези полезни гъби е много важно да знаете, че то също става поетапно. След изкарване от фризера се препоръчва поставянето им в хладилник за една нощ, а след това - на стайна температура.
Виж още как се съхраняват манатарки и как да мариноваме манатарки.
Коментари