На трапезата на българина все по-често могат да бъдат забелязани батати, които у нас са по-известни като червени картофи. Има много причини непознатите в миналото червени картофи днес да присъстват редовно в менюто ни. Това се дължи на факта, че те са отличен източник на важни и ценни за организма хранителни вещества. Но освен това червените картофи имат изразен сладък вкус, нежна ципа и лесно се поддават на кулинарна обработка.
Предвид по-ниското съдържание на нишесте в червените картофи, спрямо това на обикновените картофи, с които сме свикнали, бататите са подходящи за варене, печене, приготвяне на различни видове супи, както и за салати или огретени и запеканки.
За да запазите в максимална степен съдържанието на полезни вещества и елементи в червените картофи, не добавяйте прекомерни количества мазнина в тях. Не е препоръчително да добавяте и твърде много сол, защото в червените картофи има и прилично количество натрий.
Има редица начини, по които можем да приготвим червените картофи. Те са особено предпочитани варени, намачкани с вилица и овкусени с портокалов сок или кафява захар. На отличен резултат може да се надявате и ако решите да ги приготвите задушени на пара или печени. Няма да сгрешите и пържените батати или дори със задушените червени картофи в микровълнова фурна.
Коментари
Докато пък има батати, които са със светла кора отвън, макар по- често да сме свикнали да виждаме тези с оранжевия цвят.