Изсушаването на плодове е един чудесен начин да им се наслаждаване извън сезона, при това без да ги третираме с някакви консерванти или да ги обременяваме с допълнително захар.
Климатичните особености на България позволяват сушенето на боровинки и малини да става изключително лесно.
Току що набраните плодове се изплакват внимателно, оставят се добре да се отцедят и се подреждат върху хартия на сухо, проветриво и огряно от слънцето място.
Ако не ви се чака процесът на изсушаване за стане по естествен начин, можете да ги изсушите и във фурна.
Най-удобно е да ги сложите, след като извадите готвеното ястие. Плодовете се сушат на 50-60 градуса.
Готови са, когато при разтриване между пръстите не оцветяват и не стават на топка, след като се стиснат в ръка.
Добре е да знаете, че от 6-7 кг сурови плодове ще получите не повече от 1 кг изсушени боровинки и малини.
Коментари