gotvach.bg»Съвети»На 10 литра вода колко сол се слага за кисело зеле?

На 10 литра вода колко сол се слага за кисело зеле?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
На 10 литра вода колко сол се слага за кисело зеле?

Киселото зеле може никога да е не стане част от Европейската гурме кухня, като Френската лучена супа или Английския черен пудинг, но то неизменно ще остане част от нашия бит и култура.

Почти няма българско домакинство, което да не слага всяка есен зеле в бидони. Защото в крайна сметка, който иска да хапва вкусни пълнени зелеви сармички за Коледа, трябва да сложи няколко зелки в бидона най-късно през ноември.

Тук няма да наблягаме на полезните свойства на армейската чорба, нито ще отбележим колко хора е спасила тя от тежкия махмурлук.

Разбира се, колкото семейства, толкова и рецепти за това как точно се приготвя кисело зеле, както и колко трябва да е солено то.

Някои предпочитат по-соленко кисело зеле, затова приготвят 4-4.5 % солен разтвор, докато други предпочитат зелето да не е толкова солено и не се престарават със слагането на сол.

Смята се, че оптималното количество сол, което следва да се добави на 10 литра вода при приготвянето на кисело зеле е 400 г.

Тук правим уговорката, че става дума за едра кристална, най-добре морска сол, която трябва да се разтвори изцяло във водата, преди да бъде прибавена към зелето.

Не се притеснявайте, ако зелевата чорба ви се стори недостатъчно солена или пък прекалено солена - саламурата за зелето подлежи на корекция, при това съвсем лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Бойчо Николов
Ако трябва да направим точно 4% разтвор трябва да се сложи 9,600 л вода и 400 гр сол. Тогава ще имаме 10 л разтвор с концентрация на солта 4%.
9
6
Потребител#240253
СЕГА РАЗБИРАМ ЗАЩО ПОЖАРНИКАРА "БУДА" НИ УПРАВЛЯВА 10 ГОДИНИ...... НЕ МОЖЕ ЧОВЕК С ШИВАШКО СПТУ ДА ОБЯСНЯВАТ НА ЕДИН МИКРОБИОЛОГ КАК СЕ ПРАВИ КИСЕЛО ЗЕЛЕ.... И 80 % ОТ ФОРУМА ДА ЗАЩИТАВАТ ТЕЗАТА НА ЧОВЕКА С ШИВАШКО СПТУ......
19
21
Потребител#240253
Солта се слага според количеството на зелето, а не на водата. При едри и дребни зелки количеството вода е различно, затова 40 грама едра сол на килограм зеле.... ):
12
48
Бойчо Николов
Напротив! Солта се слага на саламурата. Тя осолява зелето.
58
8
Бойчо Николов
Аз слагам дори 300 гр. сол на 10 л. вода. След като ферментира му добавям малко захар за сладост.
24
9
Цвети Хаджипеткова
С 400 гр. сол на 10 л вода зелето става много солено. Слага се 330-340 гр. сол на 10 л вода. Това е рецептата на моят баща и е изпитана през годините.
69
7