Изварата е един от продуктите, които намират широко приложение в Българската кухня.
Няма човек, който да не си спомня с умиление за вкусната бабина Баница с извара.
Като привърженици на здравословното хранене може са пропуснем да споменем за любимия си Ябълков сладкиш с извара или любимата на мъжете разядка - Шопски хайвер, но няма да пропуснем да подчертаем, че изварата е сред онези ценни хранителни продукти, които трябва да присъстват редовно на трапезата ни.
Няма да се спираме подробно на различните начини за направата на извара в домашни условия, защото всяка домакиня си има своя собствена изпитана рецепта.
Понякога обаче се случва да съхраняваме неправилно прясното мляко или то да престои прекалено дълго време, вследствие на което леко да вкисне. Тогава възниква въпросът може ли да се направи извара от леко вкиснало прясно мляко.
Добрата новина е, че леката ферментация, вследствие на която млякото е прокиснало, не пречи на производството на извара. Достатъчно е да поставите млякото в подходящ съд и да го кипнете.
При достигане на точката на кипене млякото само ще се пресече, белтъците ще коагулират и вместо вкиснало прясно мляко, което няма приложение в кухнята, ще получите вкусна домашна извара.
Препоръчително е след изстиване, изварата да бъде прибрана и съхранявана при подходяща температура в хладилник или фризер.
Коментари