Бобът е една от най-познатите храни, която заема важно място в българската кулинарна традиция. Правилното му съхраняване е много важно за запазване на неговите вкусови качества.
Ако сте от щастливците, които имат берат зрелия боб от градината си, то първото, което трябва да направите, е да го почистите и сложите на слънце за около 3 дни.
Основният вредител на зрелия боб е гъгрицата, която го прояжда и той става негоден за консумация. Една малка хитринка за предпазване от гъгрицата е като сложите боба във фризера за около ден и половина.
След това го извадете и го съхранявайте в хартиени пликове. Може да го съхранявате не само в хартиени пликове, но и в буркани. За да не хваща бобът гъгрици, може да сложите при него малко орехова шума. Съхранявайте боба на прохладно място, далеч от директна слънчева светлина.
Коментари