Няма да преувеличим ако кажем, че картофите са сред най-важните храни в света. Те се използват са сред най-използваните продукти за готвене. Светът не би бил същият без уникалната френска салата, приготвена със сварени картофи или любимите ни картофи по смолянски.
Един от най-често срещаните проблеми при картофите е тяхното съхранение през зимата. В промишлени условия картофите се съхраняват в специални хранилища, където стойностите на температурата, влажността и количеството светлина, която получават, се контролира.
Но в домашни условия това е доста трудно постижимо и те често покълват.
Какво можем да направим, за да не покълнат картофите?
На първо място, за да не покълнат картофите, трябва да намерим подходящо място за съхранението им. Препоръчително е това да е мазе или килер, в никакъв случай хладилник или топлата кухня.
По възможност картофите трябва да се съхраняват в сухо и тъмно място, както и да се почистват редовно от порастналите кълнове.
Препоръчваме да съхранявате картофите, покрити с хартия или направо в хартиени торби. По този начин ще сведете до минимум изпаряването на влагата, свиването и покълването им.
Коментари