Какво е меласа?

Какво е меласа?

Меласата представлява остатъчен продукт, получен при смилането на захарната тръстика. Меласата добива все по-широка популярност сред любителите на здравословното хранене, които искат да намерят здравословна алтернатива на захарта.

Меласата бива три вида – светла, тъмна и черна. Цветът зависи от това след кое преваряване се е получила меласата. Светлата меласа се получава след първото варене на тръстиката, поради което е и най-сладко. Тъмната се получава след второто варене и не е така сладка. Черната се получава след третото варене и е най-полезна, защото е богата на витамини и минерали.

Меласата може да се използва като подсладител на различни сладкиши и торти. Може да я добавите и директно върху мекици, бухтички и палачинки. Спокойно може да замените захарта в кафето си с лъжичка меласа. Може дори да я използвате в маринати и за печене на месо.

Меласата притежава и редица здравословни свойства. Тя има високи количества желязо, помага при ревматизъм и артрит, а редовният ѝ прием помага при сърдечни проблеми и проблеми с кръвното налягане. В меласата има високи количества витамин В6. Тя е много по-полезна от бялата захар и нейните заместители.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати