Грисът е хранителен продукт, който се получава в резултат на смилането на пшеничени или царевични зърна. Освен ценен хранителен продукт, той е и незаменим помощник в кухнята и намира широко приложение при приготвянето на хлябове, сладкиши с грис, каши с грис и др.
На пазара се предлагат царевичен и пшеничен грис. Освен това грисът се дели на едрозърнест грис, който се получава при еднократното смилане на зърното и дребнозърнест грис, който след първоначалното смилане се пресява и се мели отново.
Двата вида грис се различават значително по размери. При едрозърнестият отделните прашинки са с размери около 0.75 мм, докато дребнозърнестият е голям само 0.25 мм. Въпреки скромните си размери грисът е доста по-зърнест продукт от обикновеното бяло брашно.
От грис се произвеждат различни тестени изделия, като макарони, кускус, спагети и др. Няма дете, което в детството си не е опитвало млечна каша с грис. Още рецепти за грис и кремове с грис може да намерите на нашата страница.
Коментари