Как да запазим маслините?

Как да запазим маслините?
Снимка: gotvach.bg

Маслините са изключително вкусни. Според мнозина те са чудодеен плод, който има неизброими ползи за здрлавето. Маслините са богати на мононенаситени мастни киселини омега-6 и омега-9. Освен това те съдържат големи количества витамин A, витамин B, витамин D, което е още една причина за ги включите в дневното си меню.

Независимо дали харествате черни маслини, зелени маслини, стафида ил идруг сорт, то неизменно се изправяте пред въпроса как да съхранявате вкусния плод, когато сте закупили по-голямо количество от него.

Начините на съхранение на маслините са различават в зависимост от това дали става дума да пресни, набрани от дървото плодове или обработени маслини от магазина.

Обработените маслини, които се продават на килограм, не се нуждаят от някаква допълнителна обработка. Те могат да се съхраняват в пластмасов съд в хладилник за 2-3 дни.

Ако става дума за по-голямо количество може да ги прехвърлите в буркани, да ги залеете със солен разтвор и да сложите отгоре 1 пръст зехтин. Разбира се, вместо да ги съхранявате в буркани може да приготвите с тях ориз с гъби и маслини по китайски или ароматен заек с маслини и подправки.

Може да съхранявате маслините и в буркани, пълни със зехтин, към който сте добавили и ароматни подправки по ваш избор – розмарин, чесън, мащерка и др. След това овкусеният зехтин може да се използва за салати или сосове.

Ако сте си купили пресни маслини, то трябва задължително да ги накиснете в солен разтвор поне за 1 месец, преди да станат годни за консумация. След това може да ги съхранявате по някой от описаните по-горе начини.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати