Брюкселско зеле е здравословна, вкусна, страхотна и полезна храна, която може да бъде поднесена като самостоятелно ястие или като гарнитура към основното ястие.
Има разнообразни начини, по които можете да приготвите брюкселското зеле, като на печката или във фурната. Независимо от метода, който използвате, брюкселското зеле се приготвя много бързо и лесно.
За да приготвите набързо задушено брюкселското зеле, разрежете всяко зеле наполовина от върха до стъблото. След това загрейте 1/4 чаша (60 мл) зехтин в тенджера при средно висока температура. Поставете брюкселското зеле с отрязаната част надолу в тигана и го запържете за 5 минути.
След 5 минути обърнете брюкселското зеле и добавете 1/3 чаша (80 мл) вода към тигана. Продължете да готвите брюкселското зеле, докато цялата вода се изпари, след което сервирайте.
За да научите как се задушава, вари или пече брюкселското зеле, продължавайте да четете по-надолу!
Задушено брюкселско зеле
брюкселско зеле - 0.7 кг
масло - 2 с.л. (30 г)
сол - 1 ч.л. (5 г)
чесън - 1 скилидка
лимонов сок - 1/2 ч.ч.
Вземете съд с вода. Поставете го върху печката, добавете щипка сол и изчакайте няколко минути, докато водата да заври. Измийте брюкселското зеле. Пуснете брюкселското зеле под студена течаща вода и отделете жълтите външни листа.
Нарежете го наполовина от върха към стъблото и направете разрез от 1.3 см в стъблото. Сварете брюкселското зеле за 5-10 минути. Зелките просто трябва да поомекнат. След това ги изцедете. Добавете 2 с.л. масло, 1 ч.л. сол и пресованата чесън в тигана и загрейте котлона. Изчакайте 1-2 минути, за да се нагреят съставките, а чесънът да стане ароматен.
Гответе брюкселското зеле около 5-6 минути, или докато леко покафенее. Леко разбърквайте, за да не загори. Ако тиганът стане твърде сух, добавете още една супена лъжица масло. Сервирайте горещо, полято с прясно изцеден лимонов сок.
Варено брюкселско зеле
брюкселско зеле - 1 кг
сол - 1 ч.л. (5 г)
черен пипер - 1/2 ч.л. (1,5 г)
масло - 2 с.л. (30 г)
Напълнете дълбок съд с вода, поставете го върху печката, добавете щипка сол и изчакайте няколко минути, докато водата заври. Измийте брюкселското зеле под студена течаща вода и отделете пожълтелите външни листа.
Пуснете брюкселското зеле във врящата вода и го варете около 10-15 минути. Готово е, когато можете да забодете вилица в тях. Изцедете и подправете брюкселското зеле със сол, черен пипер и масло. След това се насладете на вашето ястие, докато все още е горещо.
Печено брюкселско зеле
брюкселско зеле - 0.7 кг
зехтин - 50 мл
сол - 1 ч.л. (5 г)
черен пипер - 1/2 ч.л. (1,5 г)
Загрейте фурната до 200ºC. Измийте, отцедете от водата и нарежете брюкселското зеле на половинки или четвъртинки по дължина. Прехвърлете брюкселското зеле в купа. Поръсете го с черен пипер, зехтина и солта. Разбъркайте хубаво, за да се овкуси.
Прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене, леко намазана със зехтин. Разпределете в един слой в тавата, за да се изпече равномерно. Печете брюкселското зеле около 35-40. След 30 минути го проверете, като използвате с вилица. Разбърквайте ги от време на време, за да сте сигурни, че се пекат равномерно.
Сервирайте. Поръсете на вкус брюкселско зеле със сол и черен пипер и му се насладете, докато е горещо.
Коментари