Маята за хляб може да се замени със жива закваска.
Квасът е открит в Египет. Това е първоначалната форма на познатата ни днес мая за хляб.
В миналото хлябът се е приготвял с квас. Вкусът на хляба, който е приготвен с квас, е по различен от този, с който сме свикнали.
Хлябът с квас става много по-пухкав.
Приготвянето на хляба с квас изисква повече време и усилия. Но вкусът на хляба, който се получава, си заслужава всичко това. Ако сте решили да пробвате да заместите маята със жива квас трябва да сте много търпеливи и постоянни.
Живата квас не става за един ден. Понякога не се получава, но това не трябва да ви отчайва. Опитайте отново, вкусът е уникален на този хляб. Има леко кисел вкус.
Този хляб е много по-здравословен от широко разпространения днес хляб.
Приготвянето на живата закваска отнема около седем дена. Тя се затопля и подхранва всеки ден. В миналото са приготвяли така хляба, но един път в седмицата.
Така се приготвяли по няколко хляба на един път. Оставали са малко от закваската, за да си направят нова след това от нея.
Коментари