Защо горчи киселото зеле?

Защо горчи киселото зеле?
Снимка: Sevdalina Irikova

Днес е невъзможно да си представим зимната трапеза без кисело зеле. Зелето е не само вкусен и полезен зеленчук, но и добър продукт за кулинарно творчество.

Понякога, опитвайки зеле от буркан със зеле, откриваме, че то може да бъде не само приятна кисело, но и горчиво. Защо се случва това, защо горчи киселото зеле? Как да премахнете горчивината, за да не развалите ястието?

Обикновено зелето започва да придобива горчив вкус, ако са се образували много газове в процеса на втасването и не са успели да се изпарят.

Поради тази причина е необходимо, периодично зелето да се преточва и с дървена пръчка (за предпочитане брезова) да се набождат зелките, така че газовете, получени по време на ферментацията, да не се натрупват.

Ако не направите това, туршията от зеле и киселото зеле в бидон започва да придобива горчив вкус.

Липсата на сол, която съгласно класическа рецепта - 200 грама сол на 10 кг зеле и високата температура, над 20 градуса, също могат да бъдат причина за горчивината.

Как да се отървете от горчивина в киселото зеле?

За съжаление, не можете напълно да премахнете горчивината от киселото зеле, но можете да се опитате няколко трика, които поне да намалят горчивината.

Отстранете налягането от зелето, като пробиете зелките 5-10 пъти с дървена пръчка. Ще се появят мехурчета (газове) - това ще помогне да се премахне горчивината. След това сложете кисело зеле на хладно място.

Можете веднага да поставите в средата на съда дървена пръчка, тя поглъща горчивината.

Ако решите да измиете зелето, можете да го направите само със студена вода.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати