Земел всъщност представляват малки и вкусни питки, които се наричат още и кайзер питки. Може да си ги закупите от магазина или да си ги приготвите вкъщи, като разбира се, домашните са много по-ароматни и вкусни. Земелите могат да се използват за направата на различни студени или топли сандвичи, да не са намажат с масло и сладко, с лютеница или каквото ви се хапва в момента.
Ако искате по-здравословен вариант, може да си направите и от земел от пълнозърнесто брашно, но хлебчето няма да стане толкова пухкаво. Земелите са направени за първи път във Виена и затова често се наричат и виенски питки. Традиционни са в Австрия, но са известни и в много други страни, като у нас набират все по-голяма популярност.
В Австрия са част от традиционната закуска, която обикновено се състои от земели с мармалад, сирена и студени меса, придружени с кафе, сок или чай. Както и да решите да поднесете земела, той има невероятен вкус и много бързо и лесно се приготвя. Съхранявайте земелите както обикновения хляб, но ако искате да са по-вкусни, най-добре ги консумирайте докато са пресни, защото след това няма да са така вкусни и ароматни.
Вижте и няколко страхотни рецепти за земели: Земели с два вида сирене, Земели за сандвичи и Кнедли от земел.
Коментари