Печурките са род базидиеви гъби от семейство печуркови. Имат гулести плодни тела и спорообразуващ слой под формата на пластинки. Характерни за тях са розовите пластинки и шоколадено-кафявият споров прашец.
На нашата трапеза най-често присъстващите гъби са именно печурките. Затова е необходимо да знаем как да ги съхраняваме свежи и в същото време вкусни. Ето и няколко начина за тяхното съхранение:
Сварени и замразени гъби
Ако съхранявате печурките сварени и замразени, това увеличава годността им с шест месеца. Технологията за този вид съхранение е следната:
1. Първо почистете гъбите и ги измийте под течаща вода;
2. След това ги сложете във вряща, леко подсолена вода и ги варете 10 минути;
3. Отцедете ги с гевгир;
4. Подредете ги внимателно върху хартия, която да поеме течността;
5. Когато гъбите изсъхнат напълно, ги приберете в найлонови пликове или в подходящи съдове и замразете.
Изпържени и замразени гъби
Така приготвените гъби също издържат около шест месеца. А ето и как става този вид съхранение:
1. Първо, почистете и измийте гъбите, след което ги изсипете в тиган и налейте малко олио;
2. Изпържете ги, докато течността напълно се изпари;
3. Поставете ги върху хартия, която да поеме мазнината;
4. След това ги опаковайте и замразете.
Сушене на гъби
Изсушаването също е начин да запазите гъбите свежи, които след като се изсушат, се слагат в чували от плат и се съхраняват на сухо и прохладно място. Изсушените гъби издържат до година.
Мариноване на гъби
Можете да съхраните печурките в предпочитана от вас марината. Рецептите за маринати са многобройни. Общото между всички е, че накрая, преди да се затвори бурканът, се налива оцет. След това се прибират в хладилник или изба, където могат да се съхраняват до 1 година.
Прочетете също как се сушат гъби, научете какви са правилата за консервиране на гъби или опитайте нашите страхотни рецепти за мариновани гъби.
Коментари