Мусаката е традиционно българско ястие, което има много варианти на приготвяне. Тя може да бъде както с месо, така и без месо.
Има много рецепти за приготвяне на мусака, но съществува една и тя е класическа. Първото нещо, което трябва да се направи, е да изберете хубави продукти. Картофите трябва да са хубави, без наранявания.
Каймата трябва да е качествена, чиста и да е от истинско месо. Най-добре е да си купите месо и да си го смелите в домашни условия, защото не се знае в магазина машината за мелене на месо колко често бива почиствана.
Картофите трябва да се обелят и да се нарежат на дребни кубчета.
След като картофите се нарежат на кубчета, се слагат във вода, за да не почернеят, докато дойде време да се готвят. Трябва да размиете каймата в малко вода, за да стане на трохи или ако ще ползвате месо, да го нарежете на много ситно. Може да добавите както пресен лук, така и праз или стар лук.
Класическата мусака се прави със стар лук и моркови. Можете да нарежете морковите на ситно или да ги настържете. По принцип има няколко начина да се направи мусака - да се сложи всичко в тава - картофите, лука, морковите, каймата или месото, вода, подправки, пресен магданоз, доматено пюре или пресни домати и така да се пече, а когато картофите се сварят, да се сложи заливка, която включва яйца, брашно и кисело мляко.
Другият начин е да запържите лука, морковите и каймата, след това да добавите картофите, доматите и подправките и да сготвите всичко до готовност, а след това да прехвърлите всичко в тава и да сипете отгоре заливката. Просто трябва да готвите, докато се изпече заливката.
Подправките, задължителни за класическата мусака са чубрица, черен и червен пипер, пресен магданоз. Има и отделен вариант, в който може картофите да сварите отделно, а останалата част също да се готви отделно. После всичко се съединява и се залива със заливката.
Хубаво е тя да е по-гъста, за да не може да "падне" в мусаката, а да стои като заливка, да се вижда хубаво. Заливката трябва да е дебела поне един пръст.
От своя страна, гръцката мусака също е много популярна, като е известна най-вече на Балканския полуостров и Мала Азия. За тази мусака има много рецепти и начини за приготвяне. Тя може да се приготви както с агнешко месо, или кайма, така и с ориз и тиквички. Може да се приготви и с патладжани, картофи, телешка кайма.
Научи също какви подправки се слагат на мусака и как да си направиш пухкава заливка за твоята мусака.
Коментари