Кои са най-добрите препарати за почистване на медни съдове?

Кои са най-добрите препарати за почистване на медни съдове?

Кои са най-добрите препарати за почистване на медни съдове?

Всяка домакиня има в дома си поне един меден съд за готвене. По времето на нашите баби те също са били много използвани, а сега също са на мода. Трябва обаче да знаем не само как да готвим в тях, но и как да ги почистим. Материалът, от който са направени тези съдове, а именно медта, е много чувствителен и за това трябва да бъдем много внимателни.

Този съвет има за цел да ви покаже какви препарати трябва и не трябва да използвате, както и кои са най-добрите препарати за почистване на медни съдове.

Наложително и препоръчително е да не почиствате медните съдове с препарати, които избелват и такива, които съдържат в себе си частици, които могат да ги наранят или надраскат, а също така и с препаратите, с които почиствате печката си. Ще направите огромна грешка и ако сложите меден съд в машина за миене на съдове.

Задължително е медните съдове да се мият с топла вода, в която има сапун, както и да ги търкате с гъба, която не е твърда. След като ги измиете, ги подсушете така, че по тях да не остават следи от вода или използвани препарати. За да придобият медените съдове предишния си вид и блясък е хубаво да използвате специална паста. Ако харесвате благородната патина и естественото потъмняване на медта, използвайте пастата по-рядко.

Ако все пак нямате възможност да си позволите скъпи препарати за почистване на медни съдове, можете да използвате и различни продукти, които ги има в почти всеки дом - оцет, сол, лимони, кетчуп, лакочистител и др. Как обаче да почиствате вашите съдове с изброените продукти?

Ако се използва, заедно със солта, лимонът е истински бог в почистването на медени съдове. Посолете половин лимон с малко сол и поставете върху мястото, което искате да почистите. Натъркайте хубаво и оставете малко да престои. Ако се притеснявате, че солта ще нарани вашият съд, можете да използвате и само лимон.

Освен със сол, лимонът може да се комбинира и със сода за хляб. Смесват се 2-3 с.л. лимонов сок с 1 супена лъжица сода за хляб и се разбъркват добре. Взема се мека кърпа или памук, който се натопява в сместа и псе почиства съда, след което се изплаква с хладка вода.

Ако не ви се намира лимон под ръка, използвайте оцет, но трябва да знаете, че с него няма да се почисти съда толкова добре, колкото с лимона. Рецептата е следната- 1 супена лъжица сол се поставя в чаша оцет. Разбърква се добре и с помощта на мека кърпа се натърква съда. Трябва да се търка обаче доста здраво. Когато почистите съда, го измийте с вода и сапун и подсушете отново с мека кърпа.

Същата тази смес можете да изсипете в тенджера, в която да долеете вода и да я сложите да ври на тих огън, заедно със съда, докато желаното петно не бъде премахнато.

Колкото и странно да ви прозвучи, кетчупът също може да помогне при почистването на медени съдове. Просто намажете желаният съд с малко кетчуп и оставете за малко да престои. След това, отново с мека кърпа премахнете мръсотията. Накрая изплакнете с вода и полирайте. Нужно е обаче да не прекалявате с кетчупа, защото може да повреди вашите съдове.

Ацетонът или лакочистителят също е верен помощник при почистването на медта. Трябва да знаем обаче, че той се изпарява бързо, за това трябва да сте бързи, ако решите да го използвате.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати