gotvach.bg»Съвети»Как се прави сланина в саламура?

Как се прави сланина в саламура?

Биляна ВладоваБиляна Владова
Иноватор
72742535987
Как се прави сланина в саламура?

Сланина се нарича животинската мастна тъкан, която от стотици години присъства на трапезата на българите. Сланината е обичан деликатес най-вече от по възрастната част на населението в България, но не само от тях.

Тя може да се използва освен като самостоятелно мезе за червеното винце, така и вместо обикновеното олио при готвене на кисело зеле. При приготвяне на зеле се използва несолена сланина нарязана на много дребни парченца, който при самото готвене се разтапя.

Също може да се използва и за шпиковане на коледната пуйка. Сланината като самостоятелно мезе може да се приготви по няколко различни начина - сланина в саламура, паприкована сланина и варена сланина са малка част от специалитетите на българите.

Сланината в саламура се приготвя най-лесно, но и най-бавно. Докато всяка една друга може да се яде ден-два след приготвянето, то тази в саламура трябва да престои поне 15- 20 дни. За начало сланината се изкисва няколко часа във вода, за да се изцедят всякакви остатъци от кръв.

След това се подрежда в кофа, като се подрежда кожа до кожа. За предпочитане е да се подреди плътно с не повече от 4-5 мм разстояние между парчетата.

След това се взема сняг от чисто място и се разтопява. Ако годината не е снежна, се преварява чешмяна вода и щом изстине, се слага в нея сол. На 10 л вода около половин килограм сол. С тази вода се залива сланината.

По желание може да се сложат във водата няколко цели зрънца черен пипер и 2- 3 листа дафинов лист. Така кофата със сланина се затваря с капак е се оставя на хладно в мазата. Престоява 15- 20 дни и след това е готова за хапване. Ако сланината има месце по нея периодът на престой в саламурата се скъсява с 2 дни.

Мнозина ще посочат, че това е просто осолена сланина и донякъде ще са прави. Затова ще ви посочим и други начини за приготвяне на сланина в саламура. За около 2 кг сланина ще са ви нужни 1 л вода, 600 г морска сол, дафинови листа 3-5 бр. черен пипер на зърна и 5-6 скилидки чесън.

Морската сол се слага във водата и се кипват, докато солта напълно се разтвори. Междувременно сланината се нарязва на парчета, дълги колкото приготвените буркани и се нарежда в тях. Между отделните резени се слагат подправки и скилидки чесън. След това сланината се залива с приготвената саламура.

Бурканите със сланина със саламура се кипват за няколко минути, за да се запечатат подправките. По желание може да замените саламурата със сок от кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати