Замразеното тесто, както и повечето замразени продукти, могат да се размразят по-доста начини, като всеки от тях отнема различно количество време. Съвсем друг е върпросът дали е добра идея да се опитваме да размразим тесто бързо.
Най-правилният вариант е да извадим тестото от фризера от предната вечер и да го оставим да се отпусне естествено на стайна температура или в хладилник. Но ако времето е от значение и трябва да размразим тесто бързо, можем да опитаме и някои други техники.
Най-лесно може да размразите тесто, като го извадите от фризера и го оставите на топло, което ще рече до загрята печка, под пряка слънчева светлина или директно под топлата струя на климатика.
Бързо може да размразите тесто и в микровълнова фурна, ако тя има функция за размразяване. Просто поставяте замразеното тесто в подходяща купа, чиния или в специална кутия за микровълнова печка и избирате програма размразяване, както и теглото на тестата.
Тесто може да се размрази бързо и на водна баня. Размразяването на водна баня става, като върху съд с гореща вода сложите сух съд и в него сложите тестото.
Една от причините, поради които готвим с тесто, е да получим пухкаво, нежно хлебче. Ако бързате да размразите тестото обаче, рискувате да не получите този очакван ефект.
Тестото има нужда от време и топъл въздух, за да бухне добре, затова е най-добре предварително да си размразите тестото и да му дадете нужното време да узрее, за да не правите компромиси и с вкуса. Но ако все пак сте решили в последния момент да готвите с тесто, то тогава използвайте някои от описаните по-горе начини за размразяване.
Коментари