Няма нищо по-хубаво от вкусно домашно приготвено ястие. Заради все по-забързаното ни ежедневие обаче, все по-малко от нас имат време да готвят всеки ден вкусни и ароматни манджи.
Много домакини готвят през уикенда повече ястия, защото делничните дни са твърде заети и времето за готвене е ограничено. Все пак възниква и въпросът колко време може да се съхраняват готвените ястия?
На всички е ясно, че няма как една супа например да издържи 1 месец в хладилника. За да увеличите срока ѝ на годност, в никакъв случай не я оставяйте да стои на плота дълго време. Щом изстине добре, я сложете веднага в хладилника, където може да стои около 2-3 дни.
Някои от ястията (в които няма яйца и прясно мляко) могат да издържат и до седмица, но друг е въпросът какви ще бъдат вкусовите им качества. Следващата опасност идва от неколкократното претопляне на една и съща храна крие много рискове за развалянето ѝ.
Имайте и друго предвид. Ястията могат да изглеждат добре и да имат много приятен вкус и седмица след приготвянето им, но в същото време да са пълни с бактерии. Поради тази причина, най-добре е да консумирате тези храни до 3-4 дни след приготвянето им, не повече. В противен случай рискувате да си навлечете хранително натравяне, чиито симптоми са изключително неприятни.
Да не забравяме, че най-вкусни и полезни са прясно приготвените храни, затова приготвянето на пълноценна храна трябва да се превърне във важна цел за всички онези, които искат да заложат на здравословен начин на живот.
Коментари