Пържените тиквички са еднакво вкусни и в горещи, и в студени дни. Как да изпържим тиквичките в тиган, за да ги направим вкусни, сочни, ароматни, не прекалено мазни, но не и сухи?
Характеристики на пърженето на тиквички в тиган
Първо, нека се обърнем към рецептата, според която нашите майки и баби са ги приготвяли. Но най-напред да споменем някои малки трикове при пърженето на тиквички.
Ако тиквичките са млади, не премахвайте кората, изпържете ги непременно с нея, но ако зеленчуците са леко презрели, те трябва да се обелят непременно, в противен случай краищата ще бъдат твърде тежки и сурови.
Ако маслото в тигана е много или при пържене сте използвали брашно - след готвенето наредете тиквичките върху салфетки. Това ще спомогне за премахването на излишната мазнина и ще направи ястието по-сочно.
Ако предварително посолите зеленчуците, докато са още сурови - от тях ще започне да се отделя сок и вместо пържени, ще получите задушени тиквички, така че не солете тиквичките преди пърженето.
Тиквички, пържени в тиган - ето я и класическа рецепта: тиквички - 500 г, пшенично брашно - 6 супени лъжици, сол - 1 щипка, черен пипер - на вкус, билки - каквито харесвате на вкус, растително масло - за пържене
Как да изпържите тиквички в тиган?
Ако имате млади зеленчуци - нарежете ги на кръгчета с дебелина около 1 см. Ако тиквичките са големи - направете допълнителен надлъжен разрез, за да ги разрежете на половинки. В плоска чиния изсипете брашното, налейте малко масло в тигана и го подгрейте.
Поръсете се с билки и оваляйте в брашно.
Наредете тиквичките в тигана. Пържете на средна температура от едната страна за няколко минути, след което ги обърнете от другата страна и направете същото. Основният критерий за пълната готовност на ястието е мекотата на зеленчуците.
Готовите изпържени тиквички, разстелете в чиния, върху домакинска хартия, за да се отцедят от мазнината. Овкусете със сол. Поднесете със заквасена сметана, кисело мляко, билки или само натурални.
Коментари