В целият свят хората пият кафе – сутрин, следобед, вечер. В Италия даже и по 10 кафета пият на ден, но ги пият къси. Разпространено е схващането, че колкото по-дълго е кафето, толкова по-силно е то. Но това схващане е напълно погрешно.
Всъщност е точно обратното, колкото по-късо е кафето, толкова по-концентрирано е на вкус, има по-малко горчив вкус, но е и по-слабо от дългото. Това е така, защото кофеинът е водно разтворим и колкото повече вода преминава през кафето, толкова повече кофеин има в чашата.
Няма точни стандарти какво е късо кафе или дълго кафе, но практиката е наложила някакви норми. Късото кафе е 30 мл. Използва се за основа на почти всички еспресо напитки. За направата на късо кафе се използват 7 грама смляно кафе.
Разновидност на късото кафе е кафе ристрето.
При него се ползва същото количество смляно кафе, 7 грама, но количеството вода е наполовина, т.е. кафе ристрето е 15 мл. Резултатът е по-малка, по-концентрирана порция със сладък, богат аромат.
След като първите 15 мл са извлечени, всичко след това ще започне да добавя повече киселинност, кофеин и обикновено отрицателни вкусове към напитката. Късото кафе може да бъде двойно. Това означава че смляното кафе става от 7 на 14 г.
Противоположно на късото кафе е дългото – наречено лунго.
Коментари