Как се чистят аспержи?

Как се чистят аспержи?

Аспержи с шунка и меден сос или аспержи с пармезан и кашкавал сигурно звучат съвсем екзотични за голяма част от българите, които не знаят, че в началото на XX век България е била най-големият производител на аспержи в Европа. След 1944 г. този зеленчук е обявен за буржоазен и производството му е прекратено.

Аспержите притежават великолепни вкусови качества, те се събират от началото на април до края на юни и в кулинарията са познати три вида – бели, зелени и виолетови.

При избиране на аспержи от пазара трябва да купувате само твърди, гладки и затворени пъпки. Аспержите са доста нетрайни и могат да се съхраняват натопени в съд с вода в хладилник за не повече от три дни.

Почистването на аспержи е доста лесно. На младите аспержи трябва да се отрежат леко стъблата и да се подравнят. По-големите аспержи могат да се обелят внимателно с белачка в посока от пъпките към основата.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
"След 1944 г. този зеленчук е обявен за буржоазен и производството му е прекратено." - Голяма комунистическа тъпотия! Как може един зеленчук да е боржуазен ? Много имаше такива !
0
0