Gotvach.bg»Съвети»Вреди ли патладжанът?

Вреди ли патладжанът?

Вреди ли патладжанът?

Патладжанът е зеленчук, открит преди хиляди години. Смята се,че произлиза от Индия.

Патладжаните вече могат да се купуват през цялата година, но най-добри са в края на лятото.

Смята се, че патладжанът не е особено полезен.Това е така, но и не е така. Патладжанът спада към храните, които са богати на оксалати и при прекалена консумация може да последват здравословни проблеми за хората с бъбречни, чернодробни или жлъчни заболявания.

Патладжанът може да създаде проблеми и на хора, страдащи от язва или гастрит, заради високото си съдържание на целулоза, която е трудна за преработване.

Но ако нямате такива здравословни проблеми, патладжанът е вкусен и с много полезни свойства.

Този зеленчук е полезен за хора със сърдечносъдови проблеми, защото успява да изведе лошия холестерол от организма. Колкото и трудно да е за вярване, той даже прочиства кръвоносните съдове и ги прави по-еластични.

Патладжанът е идеален за диети и за пречистване на организма.

Хора, които страдат от подагра е хубаво да включат патладжани в менюто си, защото те избавят организма от завишени стойности на пикочна киселина.

С усмивка може да се каже, че патладжаните са зеленчукът на старите хора. Ако слагате на трапезата си редовно от тях, старческите болежки няма да напомнят за себе си дълго време. Патладжаните повишават нивото на хемоглобина в кръвта. Така стимулират и работата на костния мозък, а даже и на далака.

Анемичните хора могат да го използват и за повишаване нивото на желязо в кръвта им. С тези свои свойства, патладжаните са полезни дори и за бременни.

Патладжаните помагат и за справяне по-лесно с различни инфекции и за по-бързо заздравяване на рани.

Освен това патладжанът е полезен при оплешивяване, псориазис и други кожни болести.

Важно е при консумирането на патладжани да се знае, че имат високо съдържание на соланин, което ги прави и леко горчиви.

При презрели патладжани, соланинът е в по-голямо количество и може да предизвика натравяне.

Затова стигаме до извода, че трябва да консумираме патладжаните с удоволствие и мярка, за да можем да извлечем само неговите ползи и невероятен вкус. И ако се чудите какво да приготвите с патладжан, ето някои рецепти за патладжан, които ви препоръчваме с най-голямо удоволствие:

- патладжан на фурна;

- турско имамбаялдъ;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен