В последните години се разпространи мнението, че яденето на ядки е полезно за организма. Повечето от ядките са с високо съдържание на мазнини, но този вид мазнини са здравословни за тялото. Намаляването на лошия холестерол, щаденето на сърцето и черния дроб са малко от полезните качества на ядките, особено суровите.
Черният дроб заема едно от централните места в организма.Той поема от кръвта вредни за организма вещества, преработва ги в неотровни съединения и ги връща в кръвния поток. Черният дроб е една много сложна система.
За да се избегнат неразположения и проблеми, специалистите препоръчват включването на ядки в менюто, защото ядките подпомагат процеса на детоксикация.
Идеалните ядки за черния дроб се оказва, че са бразилски орех, орех, пеканови орехи и бадеми.
Бразилските орехи са добър източник на селен, който е особено важен за хора с чернодробни заболявания, защото предпазва от увреждане на клетките на черния дроб, укрепва имунитета и спомага за еластичността на тъканите.
Орехите съдържат аргинин. Това е аминокиселина, която помага на черния дроб за изхвърлянето на натрупания амоняк. Орехите съдържат и омега 3 мастни киселини, които също помагат за детоксикацията на този орган.
Пекановите орехи са ядки с високо съдържание на витамини и минерали. Те са особено богати на витамин Е. След консумация на такива орехи нивата на лошия холестерол в кръвта се понижават с около 33%.
Това означава, че орехите може да бъдат основно оръжие в борбата срещу затлъстяване на черния дроб.
Бадемите имат много калций, магнезий, витамин Е, селен. Магнезият помага за възстановяване на кръвоносните съдове. Бадемите помагат и за намаляване на кръвната захар след хранене, което е сътрудник на затлъстяване на черния дроб.
Оказва се, че лека закуска от шепа ядки всеки ден е полезна не само за черния дроб. Консумацията на ядки,и особено сурови, води до намаляване на апетита и спомага и за блестяща коса и нежна кожа.
Коментари