Черният дроб е най-големият вътрешен орган, изпълняващ повече от 500 функции в тялото. Поради това е от жизнено важно значение да консумирате правилните храни, за да поддържате здрав черен дроб.
Включването на тези храни във вашата диета може да помогне за поддържане на доброто функциониране на черния дроб.
1. Грейпфрут
Този горчив цитрусов плод е с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти, за които е известно, че предпазват черния дроб. Тези антиоксиданти помагат да се намали възпалението и да се предотврати увреждането на клетките.
Японско проучване от 2004 г., при което се тестват ефектите на сока от грейпфрут върху плъхове, открива, че сокът от грейпфрут потиска увреждането на ДНК в черния дроб./page
2. Грозде
Изследователи от Центъра за лекарствени приложни изследвания в университета в Табриз в Иран установяват, че екстрактът от гроздови семена подобрява чернодробната функция при пациенти, страдащи от неалкохолна мастна чернодробна болест (NFLD).
Изследванията върху животните и хората, извършени от отделите по биологични науки и патология във Федералния университет в Сао Пауло в Бразилия показват, че гроздето и екстрактът от гроздови семена предпазват черния дроб от увреждане, повишават нивата на антиоксиданти и борят възпалението.
3. Авокадо
Авокадото има здравословно съдържание на мазнини и е богато на фибри, което може да помогне при контрола на теглото. Глутатион - съединение, произведено от авокадо, е функционално при отстраняването на вредни токсини от тялото.
Изследователите откриха химикали в авокадото, които активно намаляват увреждането на черния дроб.
4. Ядки
Консумацията на ядки е свързана с подобрените нива на чернодробните ензими при пациенти с NFLD.
Статия, публикувана в Световния вестник за гастроентерология, обяснява как ниският прием на ядки може да бъде свързан с по-висок риск от развитие на болестта.
5. Бодлива круша
Сокът и месото на опутия, известен също като бодлива круша, често се използват в традиционната медицина за лечение на чернодробни заболявания и язви.
Резюме, публикувано в Националната национална медицинска библиотека на САЩ, показва, че сокът от розовите плодове намалява оксидативното увреждане на черния дроб след консумацията на алкохол.
6. Чесън
Какво е чесънът? Билка или зеленчук? Докато този дебат продължава, е установено, че когато се консумира чесън, черният дроб активира ензимите, които помагат на организма да се отърве от вредните токсини. Също така е известно, че е богат на съединенията алицин и селен, които помагат за пречистване на черния дроб.
Проучванията показват, че лъжица сок от чесън на ден може да намали телесното тегло и мазнините при хората, които страдат от NAFLD.
7. Маслиново масло
Зехтинът е натоварен с мощни антиоксиданти, но трябва да се консумира умерено. Данните, публикувани в Световния вестник за гастроентерология, показват, че консумацията на маслиново масло може да намали нивото на мазнините в черния дроб и да увеличи притока на кръв, като същевременно подобри нивата на чернодробните ензими.
8. Мазна риба
Статия, публикувана в Световния вестник на гастроентерологията, показва, че мазната риба спомага за поддържането на ензимните нива, за борбата с възпаленията и предотвратява натрупването на мазнини. Консумирането на риба има много предимства за черния дроб.
9. Лимони и лайм
Тези цитрусови плодове са с високо съдържание на витамин С. Те могат да намалят увреждането на черния дроб. Силно се препоръчва да се консумират сутрин, за да стимулират дейността му.
10. Боровинки и малини
Тези малки плодове са меки и сочни и с високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите са жизненоважни за предпазване на черния дроб от увреждане.
Коментари