Сармите по произход са турско ястие, но те са част от кухните на много азиатски и европейски държави.
По състав сармите биват листа от различен произход - лозови, липови, зелеви с различни плънки, както постни, така и с месо и кайма. В България най-често правените сарми са тези от лозови листа с постна плънка или с кайма, но най- основната част от плънката на всички видове сарми е оризът.
За добре познатия ни уникален вкус на сармите, обаче има голям принос и сосът, с който те се заливат.
Сосът, или както още го наричат заливката за сармите, се прави от яйца, кисело мляко, брашно и олио.
За да се направи заливката, първо е необходимо да се запържи брашното, след което е необходимо получената гъста каша да се разреди с помощта на вода. На една супена лъжица брашно се долива около 1/2 к.ч. бода. Разбърква се добре, до получаването на гладка каша.
След това в отделен съд с тел се разбиват яйцата и млякото, заедно със сол на вкус. Получената млечно- яйчена смес се добавя към брашното и при непрестанно бъркане сосът се вари за около 5-7 мин.
Когато е готов сосът, докато все още е топъл се изсипва върху вече готовите сарми. Благодарение на получения бял сос, сармите придобиват много приятна хрупкава коричка.
Коментари