Често срещана практика у нас е домакинята да използва повторно олиото, в което е пържила веднъж или два пъти. Това обаче е изключително порочна практика, която се отразява пагубно на организма.
Многократното загряване на растителните мазнини води до образуването на голям клас токсични вещества, сред които челно място заемат полицикличните ароматни въглеводороди, печално известни с мутагенния и канцерогенния си потенциал.
При загряването на мазнината се отделят вредни частици, е при дълбоко пържене се произвеждат карцерогенни химикали и съединения, едно от които е акриламид. Той се смята за основен причинител на ракови заболявания и увреждания на централната нервна система.
Чрез повторната употреба на олио, в което вече е било пържено веднъж, полицикличните ароматни въглеводороди и акриламидът достигат до всички тъкани в тялото, съдържащи мазнини.
Обикновено се складират в различни органи на тялото, където причиняват увреждания на бъбреците, увреждания на черния дроб, увреждания на далака, на надбъбречните жлези и яйчниците
Коментари