Картофите са сред най-почитаните и чести гости на нашата трапеза. Като се почне от пресни картофки задушени с масло и чесън и се стигне до особено вкусната и питателна картофена яхния, която неведнъж сме опитвали.
Този продукт, без който не можем да си представим съвременната кухня, е труден за съхранени през зимата. Това е така, защото картофите са много взискателни към температурния и въздушния режим по време на съхранението.
Най-добре е непосредствено след закупуване да не слагате картофите на студено, въпреки това, което до момента сте чували.
Картофите, които се намират в процес на доузряване (който стартира малко след изваждането им и продължава 2-3 месеца) могат да бъдат съхранявани при температура от 14-16 градуса, за да им се даде възможност за по-бързо заздравяване на раните по клубените и заякване на кожата.
След това постепенно температурата, при която се съхраняват, трябва да дъбе намалявана, като сллед 35-40 дни трябва да достигне около 4 грасуса. За да не покълнат картофите трябва да се следи и влажността на помещението в което те се съхраняват.
Картофите трябва да се съхраняват в чували на сухо, хладно и тъмно място, за да може в максимална степен да предотвартите покълването. В аграрните аптеки се предават и препарати за обработка на картофите, които не позволяват покълването им.
Коментари