gotvach.bg»Съвети»Как да проверим дали яйцата са пресни?

Как да проверим дали яйцата са пресни?

Как да проверим дали яйцата са пресни?

Яйцата са продукт, който почти всекидневно присъства в менюто ни. С яйца се приготвят различни ястия, десерти, сосове и.н.

Както повечето храни, те също имат срок на годност. Обикновено тяхната годност е в рамките на 30 дни. При температура от 7 до 12 градуса трайността им е два дни.

Често се случва да забравим някое яйце за дълго в хладилника или да купим яйца от някоя баба от пазара. Има начин да се провеят до колко да пресни или развалени тези яйца. Най-лесният и известен начин е като се потопи яйцето в съд със студена вода.

Ако падне и остане на дъното на съда значи то е прясно. Ако се наклони на една страна, то тогава то е на няколко дни. Ако обаче яйцето изплува на повърхността означава,че е старо. Такова яйце не е годно за консумация и е редно да се изхвърли.

Лесно се разбира дали едно яйце е старо като се счупи. Ако при счупването жълтъкът и белтъкът се разтекат, то то е старо. При прясното жълтъкът е като издут, а белтъкът е гъст и плътно обхваща жълтъка. Друг начин е като се разклати яйцето и се чуе звук като плискане.

Това означава,че яйцето е старо, а плискащият звук е в следствие на навлизане на въздух през черупката и изпаряване на водата в него. Колкото повече въздух има в яйцето, толкова е по-старо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати