Динята е сред най-популярните и обичани плодове лятото и предстоящата есен. Смята се, че е произлязла от Африка, като по-късно се култивира и в останалите страни в Европа и Азия.
Без значение откъде идва и кой я е открил, ползите на този плод са неоспорими. Динята е богата на много фибри, витамин C, калий, както и витамини А, В1 и В2, магнезий и други. Този плод се препоръчва да се консумира при артрит, гастрит, настинка, анемия и други. Той е най-воднистият плод. Съдържанието му е 90% вода. Той подпомага пречистване на организма, често уриниране, прекомерно потене, анемия, тъй като стимулира образуването на кръвни клетки.
Действа благоприятно при гастрит.
Сокът и меката част на динята са ефективно диуретично средство. Освен това съдържанието на фибри в меката част понижава нивото на лошия холестерол в организма, а сокът ефикасно пречиства черния дроб и бъбреците от шлаките, способства за разтварянето на солите, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, прекрасно утолява жаждата и помага при запек.
Консумацията на диня трябва да е умерена при хора със захарен диабет, тъй като сърцевината е богата на захар. Консумирането на студена диня може да увреди функцията на стомаха и далака.Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт или зъбите, яденето на студена диня е абсолютно противопоказно.
Коментари