През бременността правилното хранене е от първостепенно значение. То е важно както за организма на майката, така и за бебето. Важно е бременната да приема достатъчно плодове, зеленчуци, семена и ядки. Най-важните вещества по време на бременността са фолиева киселина, калций, фибри, желязо, протеини, магнезий, калий, витамини и омега-3 мастни киселини.
Богати на омега-3 мастни киселини с чия, орехи и ленено семе.
Чията е класифицирана като суперхрана. Тя дава енергия, повишава издържливостта и съдържа множество полезни вещества. За сравнение може да споменем, че чията съдържа два пъти повече калий от банана, три пъти повече антиоксиданти от касиса, три пъти повече желязо от спанака и пет пъти повече калций в сравнение скраве млякото.
Семената от чия съдържат голямо количество омега-3 и омега-6 мастни киселини. Това ги прави много подходящи като храна за бременните. Също така чията е мощен антиоксидант, помага на организма ни да бъде много по-издържлив и устойчив на вируси и натоварвания.
Консумацията на чия помага да се поддържа нормално ниво на кръвната захар в организма. Също така чията спомага за добрата работа на стомашно-чревния тракт. Това е особено полезно за всяка бременна.
Чията не съдържа глутен, което я прави още по-широко приложима храна.
Коментари