Сармички можете да направите с много и най-различни листа. Най-крехките листенца са липовите. С тях сармите стават много вкусни.
Плънките за липовите сармички могат да бъдат най-различни. Можете да напълните сармите с месце (свинско, пилешко, или смес от тях). Друг много вкусен вариант е да направите плънката с агнешка кайма. Лозовите сарми можете да направите и с различни постни плънки и отново ще бъдат невероятно вкусни и крехки. Плънка за липовите сармички можете да направите и с ориз и гъби.
Липовите листенца са меки и много нежни. Задължително поне веднъж трябва да ги опитате. Вкусът им е прекрасен.
Когато правите сарми от липови листенца, е важно да знаете, че е задължително да ги попарите с вряла вода. След това трябва да останат така 5 минутки и да ги охладите със студена вода.
Плънката може да бъде с месце или пък постна. Можете да прибавите гъби, магданоз и копър, пресен лук, морков или пък чушки.
Лукът, гъбките и оризът се задушават в мазнина, за да стане плънката невероятно вкусна.
Оризът в плънката на липовите сарми можете да замените с булгур.
Ако прибавите доматено пюре към плънката, тя става много вкусна.
Подправките, които са подходящи за сармички от липови лестенца, са сол, черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица и други по Ваш вкус.
Коментари